Uw toelichting op de eindtoetsresultaten 2018

Vensters Icon_App Vensters.png

Vanaf maandag 9 juli zijn de voorlopige resultaten van uw leerlingen op de eindtoets 2017-2018 beschikbaar in Vensters. Het gaat om de eindtoetsresultaten die u t/m 12 juni heeft uitgewisseld met BRON. U kunt de gegevens controleren op juistheid en er een toelichting op geven. Zijn de gegevens juist en is uw toelichting compleet, dan publiceert u ze direct op scholenopdekaart.nl.

Waarom is uw toelichting van belang?

Het is erg belangrijk dat u de resultaten zelf toelicht en de cijfers plaatst in de context van uw beleid. Dat is het mooie van Vensters. Elk najaar verschijnen er bovendien diverse ranglijsten met per school de gemiddelde resultaten op de eindtoets. Bij deze ranglijsten is er geen mogelijkheid om voor uw school een toelichting te schrijven. Ook zijn de resultaten in deze lijsten gebaseerd op de ruwe eindscores, dus zonder correcties. De scores op scholenopdekaart.nl zijn wel gecorrigeerd. Zo worden de scores van leerlingen met een ontheffing uit de berekening van de gemiddelde schoolscore gehaald. Verder kunt u zelf voor leerlingen aangeven of zij een aangepast eindniveau hebben.

Uw voorlopige eindtoetsgegevens controleren

 1. Ga naar vensters.nl en log in.

 2. Klik op het ManagementVenster (heeft u geen toegang, lees dan hieronder hoe u uw gegevens kunt controleren).

 3. Klik op 'controle voorlopige gegevens eindtoets' en download het rapport.

 4. Controleer uw eindtoetsresultaten en bekijk welke van de onderstaande uitkomsten bij u van toepassing is.

Uw voorlopige eindtoetsresultaten controleren zonder ManagementVenster

 1. Klik op Mijn Scholen op de kaart.

 2. Klik op de indicator Resultaten eindtoets.

 3. Wijzig het schooljaar in ‘2017/2018 (voorlopige gegevens)’.

 4. Controleer uw eindtoetsresultaten en bekijk welke van de onderstaande uitkomsten bij u van toepassing is.

  Of vraag toegang tot het ManagementVenster aan uw gebruikersbeheerder (https://secure.vensters.nl/geenaccount)

Uitkomst 1: uw voorlopige eindtoetsresultaten kloppen

Geef een toelichting bij uw voorlopige eindtoetsresultaten en publiceer ze op scholenopdekaart.nl:

 1. Klik op Mijn Scholen op de kaart.

 2. Klik op de indicator Resultaten eindtoets.

 3. Wijzig het schooljaar in ‘2017/2018 (voorlopige gegevens)’.

 4. Voorzie uw gegevens van een toelichting en volg de instructies om uw gegevens te publiceren. Uw eindtoetsgegevens staan direct op scholenopdekaart.nl.

Uitkomst 2: uw voorlopige eindtoetsresultaten kloppen niet

Kloppen uw resultaten nog niet, dan heeft u tot 20 juli 20.00 uur om de eindtoetsresultaten opnieuw uit te wisselen met BRON. Op de website van DUO vindt u meer informatie over het uitwisselen van de eindtoetsresultaten met BRON. De definitieve eindtoetsresultaten komen naar verwachting in augustus voor u beschikbaar in Vensters. Let op: wilt u alleen de toelichting op de resultaten van 2016/2017 wijzigen, zet dan bovenaan het schooljaar eerst weer op 2016/2017.

Uitkomst 3: u ziet geen voorlopige eindtoetsresultaten

Heeft u de eindtoetsresultaten 2017-2018 na 12 juni uitgewisseld met BRON, dan is de rapportage met de voorlopige eindtoetsgegevens voor dit schooljaar niet gevuld. Het is in dat geval nog niet mogelijk om de indicator Resultaten eindtoets voor 2017-2018 te publiceren op scholenopdekaart.nl. Dat kan zodra de definitieve eindtoetsgegevens in Vensters zijn ingeladen. Dit gebeurt naar verwachting in augustus.