Indicatoren Onderwijsresultatenmodel op scholenopdekaart.nl

Vensters Icon_App Mijn Scholen op de kaart.png

De inspectie-indicatoren van het Onderwijsresultatenmodel worden vanaf december 2020 op scholenopdekaart.nl getoond. Deze indicatoren worden dan getoond in de ‘Meer informatie’ van de indicator Oordeel Onderwijsinspectie.

Vanaf 16 november vindt u deze informatie al op Mijn Scholen op de kaart in het voorbeeld van de indicator Oordeel Onderwijsinspectie. U kunt de toelichting aanpassen en de indicator zelf publiceren. Een maand later wordt deze indicator automatisch gepubliceerd voor alle scholen.

De Inspectie van het Onderwijs berekent voor iedere schoolvestiging de volgende indicatoren:

  • Positie in leerjaar 3 t.o.v. het advies van de basisschool (onderwijspositie t.o.v. advies po)

  • Percentage onvertraagde studievoortgang in leerjaar 1 en 2 (onderbouwsnelheid)

  • Percentage onvertraagde studievoortgang vanaf leerjaar 3 per afdeling (bovenbouwsucces)

  • Gemiddeld cijfer Centraal Examen van alle vakken per afdeling (examencijfers)

Onderwijsresultaten

De inspectie toont deze gegevens per schoolvestiging via de toezichtresultaten. Het is de verwachting dat deze indicatoren vanaf schooljaar 2021-2022 alleen nog maar op scholenopdekaart.nl getoond worden en niet meer op de website van de inspectie. Schooljaar 2020-2021 is een overgangsjaar waarin de Onderwijsresultaten worden getoond op de website van de inspectie én op scholenopdekaart.nl.

Het tonen van de Onderwijsresultaten in de indicator Oordeel Onderwijsinspectie heeft invloed op de verdiepende ‘Meer informatie’ bij de indicator Overgaan en zittenblijven. Vensters berekent bij Overgaan en zittenblijven op basis van de DUO-gegevens zelf de inspectienorm. De door Vensters berekende norm kan afwijken van de norm in de indicator Oordeel Onderwijsinspectie (hier wordt namelijk de door de inspectie berekende norm weergegeven).

Het is niet logisch om op twee plekken verschillende inspectienormen te tonen. Vandaar dat we de meer-informatieknop verbergen bij de indicator Overgaan en zittenblijven. In overleg met de klankbordgroep gaan we bepalen hoe we deze indicator verder vormgeven. Er wordt vooralsnog geen vergelijkingsgroep getoond.

Voorbeeldweergave van de ‘Meer informatie’ in de indicator Overgaan en zittenblijven.

Voorbeeldweergave van de ‘Meer informatie’ in de indicator Overgaan en zittenblijven.