Advies: dit jaar geen onderzoek naar leerlingtevredenheid en Monitoring Sociale Veiligheid

Vensters Icon_App Tevredenheid.png

De situatie rondom de coronacrisis beïnvloedt hoe leerlingen hun sociale veiligheid op school ervaren. Daarom adviseert de VO-raad om het leerlingtevredenheidsonderzoek en Monitoring Sociale Veiligheid (MSV) dit schooljaar niet af te nemen. Het onderzoek naar leerlingtevredenheid en sociale veiligheid* levert onder de huidige omstandigheden namelijk geen betrouwbaar resultaat op. Dit advies geldt ook voor het onderzoek naar oudertevredenheid.

De inspectie geeft aan dat zij niet gaat handhaven wanneer scholen vanwege de maatregelen die zijn genomen moeten afzien van monitoring (zie ook ons nieuwsbericht Monitoring Sociale Veiligheid nu moeilijk uitvoerbaar, inspectie toont begrip). Scholen mogen daar zelf een beslissing over nemen. De inspectie benadrukt wel dat scholen een zorgplicht hebben voor de sociale veiligheid van hun leerlingen.

Resultaten op scholenopdekaart.nl

Scholen die het onderzoek wel hebben afgenomen, kunnen hun resultaten zoals altijd tonen op scholenopdekaart.nl. Voor scholen die graag alsnog hun gegevens willen doorsturen, blijft dit mogelijk via Vensters. Het doorleveren van de gegevens via Vensters aan de inspectie kan tot en met 30 juni aanstaande.

Wat betekent dit voor de benchmark?

In de zomer analyseren we of het mogelijk is een betrouwbare benchmark te berekenen voor de onderzoeken die zijn uitgevoerd in het schooljaar 2019-2020. Voor scholen die geen onderzoek hebben afgenomen, blijven de resultaten van het vorige onderzoek zichtbaar op scholenopdekaart.nl.

*. Met de Vensters-vragenlijst wordt de sociale veiligheid van leerlingen gemeten met een vragenlijst van in totaal 27 vragen. De vragenlijst bevat 16 vragen over leerlingtevredenheid en 11 vragen over hoe leerlingen de school ervaren en hoe veilig ze zich op school voelen.