Bezoekersonderzoek Scholen op de kaart 2021

17 Vensters-Icon_PNG_App-Bijeenkomsten.png

Afgelopen jaar is Scholen op de kaart vernieuwd. De vernieuwde site is om ouders en onderwijsprofessionals te helpen om bepaalde informatie nog gemakkelijker te vinden. Onlangs is onderzocht hoe de nieuwe website wordt ervaren en waarvoor bezoekers deze gebruiken.

Beoordeling bezoekers

Alle bezoekers van scholenopdekaart.nl kregen pop-ups en een aanvullende vragenlijst bij het verlaten van de website. Daarnaast was er een panel van ouders met thuiswonende kinderen die de afgelopen twee jaar op een school zijn gestart en een panel van onderwijsprofessionals.

Algemene indruk

Bezoekers zijn positief over de nieuwe website! Twee derde van de bezoekers had er een positieve ervaring mee. Zij gaven de website een gemiddeld rapportcijfer van een 7,7.  De meest genoemde voordelen zijn:

  • Informatie/informatief

  • Overzichtelijk

  • (Hulp bij) vergelijken

2021-06-23 09_23_09-Clipboard.png

Hoe wordt Scholen op de kaart gebruikt?

Bezoekers van de website geven aan scholenopdekaart.nl om verschillende redenen te bekijken. De meeste bezoekers doen dit omdat zij zich oriënteren op basis- en/of middelbare scholen. De helft van hen geeft ook aan scholen met elkaar te vergelijken. Daarnaast zoeken zij specifieke informatie zoals oudertevredenheid.

Ouders

Meer dan 50% van de ouders geeft aan dat Scholen op de kaart hen heeft geholpen bij het krijgen van het overzicht voor mogelijke scholen voor hun kind. Bijna de helft gaf aan dat de website hielp bij het kiezen van de te bezoeken scholen.

Onderwijsprofessionals

Bezoekers die werkzaam zijn in het onderwijs zoeken informatie vanwege een sollicitatie of om informatie over de prestatie van een bepaalde school te vinden. Maar liefst 80% heeft een positieve associatie met Scholen op de kaart.

Enkele toelichtingen die bezoekers waren:

  • “Behulpzaam om een overzicht te krijgen van een school.”

  • “De site heeft een zeer goede zoekfunctie.”

  • “Helder, overzichtelijk en inzichtelijk. Rustige kleuren en lay-out. Heel fijn”.

  • “We kunnen op een efficiënte manier een eerste indruk van de scholen krijgen. Op basis van die informatie maken we een selectie van scholen die we gaan bezoeken.”.

Extra verbeteringen

Uiteraard is er aan de bezoekers ook gevraagd naar mogelijke verbeterpunten of onderdelen die zij missen. Hieruit bleek dat sommige bezoekers de pagina’s lang vonden en soms eenzijdig.

Eén belangrijke wens die ook uit het onderzoek naar voren kwam is de mogelijkheid om verschillende scholen direct te kunnen vergelijken. Momenteel werkt onze ICT-afdeling aan deze nieuwe toepassing.

Logo swv.JPG

Presentatie op Scholen op de kaart

Een andere veelgehoorde wens vanuit de bezoekers is informatie van specifieke scholen. De informatie op Scholen op de kaart is direct afkomstig uit Vensters. Hoe gedetailleerder, persoonlijker en actueler de informatie, hoe beter de informatie van scholen gewaardeerd wordt.