Toezicht inspectie op Monitoring Sociale Veiligheid

MSV.PNG

Scholen moeten informatie over sociale veiligheid beschikbaar stellen aan de inspectie. Als onderdeel van de zorgplicht sociale veiligheid monitoren scholen ieder jaar of de leerlingen zich veilig voelen op school. Scholen mogen zelf een monitoringsinstrument uitkiezen, maar deze moet wel voldoen aan de wettelijke eisen.

Via Vensters kunt u gemakkelijk aan de monitoringsplicht voldoen. Door middel van een vinkje geeft u aan of de gegevens naar de inspectie mogen. Het versturen van monitoringsgegevens over de sociale veiligheid gebeurt voor dit schooljaar op 1 juli 2020.

Welke informatie kan de inspectie inzien?

De inspectie krijgt geen inzicht in gegevens van individuele leerlingen, maar alleen in gegevens van de school. Door in het ManagementVenster bij Monitoring Sociale Veiligheid te klikken op de knop 'Downloaden' (zie onderstaande afbeelding) kunt u zien welke gegevens de inspectie ontvangt.

Monitoring Sociale Veiligheid.jpg

De inspectie kijkt naar het gemiddelde van de veiligheidsbeleving van alle leerlingen, de gemiddelde aantasting van die veiligheid en het gemiddelde welbevinden van alle leerlingen. Op de website van de inspectie vindt u veelgestelde vragen over sociale veiligheid.