Veelgestelde vragen over Vensters

Vensters Icon_App Vensters.png

Door de situatie rondom het coronavirus krijgen we veel vragen van Vensters-gebruikers. In dit bericht willen we u graag kernachtig antwoord geven op de meest gestelde vragen van de afgelopen twee weken.

Vragen over Tevredenheidsonderzoeken

Hoe zit het met de deadline van 30 april voor de tevredenheidsonderzoeken?

We verplaatsen de deadline voor de tevredenheidsonderzoeken naar 30 juni 2020 in de hoop dat dit voldoende ruimte biedt aan scholen. We blijven in overleg met scholen om te monitoren of dit werkt. Mocht de situatie veranderen, dan brengen we u hiervan op de hoogte.

Vensters heeft contact gehad met alle externe aanbieders van de tevredenheidonderzoeken. Zij zijn ook geïnformeerd dat de afnameperiode verlengd is. De doorleverdatum voor Monitoring Sociale Veiligheid blijft vooralsnog op 1 juli 2020 staan. We zijn nog in overleg met de inspectie over de effecten van deze situatie op de Monitoring Sociale Veiligheid.

Hoe kan ik resultaten van externe leveranciers in Vensters toevoegen of accepteren?

Na het afnemen van een onderzoek kunnen de resultaten door de externe onderzoeksaanbieder aan Vensters geleverd worden. Let op: Bij sommige externe onderzoeksaanbieders moet u zelf in het systeem van de onderzoeksaanbieder toestemming geven voor het leveren van de resultaten aan Vensters.

In de meeste gevallen wordt een levering met onderzoeksresultaten automatisch door Vensters verwerkt. In de volgende gevallen is het echter nodig om de levering eerst te accepteren:

  1. als de externe onderzoeksaanbieder nog niet geselecteerd is in Vensters

  2. als er een andere onderzoeksaanbieder dan degene die heeft aangeleverd, geselecteerd is in Vensters

Zie ook de Handleiding tevredenheidsonderzoek via externe onderzoeksaanbieder.

Is er een voorbeeld van de vragenlijst in te zien?

Jazeker, op vensters.nl zijn demo’s van de vragenlijsten beschikbaar.

Vragen over ProZo!-vragenlijsten

Wanneer komen de gegevens van de vernieuwde ProZO!-vragenlijsten in Vensters beschikbaar?

De visualisaties in Vensters zijn onlangs aangepast, zodat u de gegevens uit de vernieuwde ProZO!-vragenlijsten kunt publiceren. Op 23 maart is het eerste databestand met gegevens van de vernieuwde ProZO!-vragenlijst van schooljaar 2019-2020 in Vensters verwerkt.

Aangezien dit het eerste schooljaar is met gegevens van de vernieuwde vragenlijsten, is er op dit moment geen trend zichtbaar. Vanaf volgend jaar is het weer mogelijk om een trend te tonen. De vragen voor Schoolklimaat en veiligheid zijn niet aangepast, daarom is hier nog wel een trend aanwezig.

De gegevens worden zichtbaar in de volgende indicatoren:

  • Tevredenheid leerlingen ProZO!

  • Tevredenheid ouders ProZO!

  • Schoolklimaat en veiligheid

Als er gegevens voor uw school zijn binnengekomen, dan ontvangen de gebruikers met publiceerrechten daarover een e-mail van Vensters. Mocht uw school nog een afname gepland hebben voor 30 juni, dan worden deze gegevens meegenomen in een volgende verwerking. Hierover informeren wij u via de nieuwsbrief.

Wanneer kan ik de gegevens sociale veiligheid doorsturen naar de inspectie?

U kunt de sociale veiligheidsgegevens van de ProZO!-vragenlijst op 1 juli via Vensters naar de inspectie sturen. Hiervoor moet het bevoegd gezag van elke instelling toestemming geven. Dit kan binnen de module Monitoring Sociale Veiligheid in Vensters.

Overige vragen

Hoe krijg ik een Vensters-account?

Starten met Vensters is heel eenvoudig. U maakt een account aan via secure.vensters.nl/geenaccount. De gebruikersbeheerder van Vensters binnen uw bestuur ontvangt hiervan een melding en kan u de uitnodiging voor een account toesturen. Vervolgens accepteert u die uitnodiging, kiest u uw inloggegevens en kunt u aan de slag. Meer informatie vindt u in de Handleiding Starten met Scholen op de kaart.

Waarom zijn de gegevens voor doorstroom binnen mijn school opnieuw berekend en moet ik deze opnieuw publiceren?

In januari is het 1Cijfer-bestand verwerkt, onder andere voor de indicator Doorstroom binnen de school. Deze indicator is toen niet automatisch gepubliceerd vanwege de nieuwe berekeningen van de inspectie-indicatoren Onderbouwsnelheid en Bovenbouwsucces.

In de afgelopen maand bleek dat de berekening van het laatste gegevensjaar niet voor alle scholen volledig correct is verlopen. Daarom is voor alle scholen deze indicator opnieuw berekend.

  1. Voor scholen die de indicator nog niet hadden gepubliceerd, is de indicator inmiddels automatisch gepubliceerd.

  2. Voor scholen die de indicator al hadden gepubliceerd, zijn de gegevens klaargezet om te publiceren. Mogelijk wilt u de toelichting nog aanpassen. Half april zal de indicator automatisch gepubliceerd worden.