Terugkoppeling klankbordgroep Vensters VO

Op 17 november zijn we digitaal bijeengekomen met de klankbordgroep Vensters. We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst waarin de volgende thema’s naar voren zijn gekomen:
•    Mededelingen
•    Kwaliteit van het onderwijs meetbaar maken
•    Gebruikersondersteuning
•    Schoolbesturenopdekaart.nl
Hieronder staat een toelichting van de besproken thema's.

Mededelingen

  • De inspectie handhaaft dit jaar niet op het verschil SE-CE. Dit wordt weer onderdeel van het toezicht na het vervallen van de duimregeling en vermoedelijk vanaf 2023.

  • Het ManagementVenster bestuursrapport Financiën is dit jaar later geactualiseerd. De levering van DUO was vertraagd en de datakwaliteit bleek niet op orde. De oorzaak hiervan is een vernieuwd invoersysteem waar de reguliere controles niet zijn ingebouwd. We vragen alle besturen grondig naar hun cijfers te kijken. Eventuele wijzigingen mogen nog doorgevoerd worden bij DUO tot 14 december. Daarna wordt een nieuwe levering verwerkt.

  • Op 10 november heeft Henk Hagoort, de voorzitter van de VO-raad, de jaarlijkse sectorrapportage VO gepresenteerd in de Kamercommissie Onderwijs in de Tweede Kamer. Alle regeringspartijen en GroenLinks waren hierbij aanwezig. Zie voor meer informatie ook het nieuwsbericht van de VO-raad: Presentatie sectorrapportage: waarom niet meer mensen in vaste dienst?

Kwaliteit van het onderwijs meetbaar maken

We hebben iedereen gevraagd het artikel "In gesprek over onderwijskwaliteit" op de website van de VO-raad te lezen en het op de pagina toegevoegde position paper “De maatschappelijke waarde van goed onderwijs” door te nemen. In de position paper wordt de drieslag van Biesta genoemd: socialisatie, persoonsvorming en kwalificatie. Iedereen heeft per thema één (of twee) voorbeeld(en) genoteerd van hoe dit binnen de school/ het bestuur meetbaar en/of merkbaar is. Tijdens de klankbordgroep hebben we verkend hoe deze thema’s op een nieuw op te richten school ingericht zouden kunnen worden. Deze informatie koppelen wij terug naar collega’s van de VO-raad die hier mee bezig zijn.

Gebruikersondersteuning

We hebben input gevraagd op de digitale workshop ‘Werken met Vensters’ en de website vensters.nl. Een deel van de informatie op vensters.nl, zoals handleidingen, veelgestelde vragen en de encyclopedie, zijn handig om ook tot je beschikking te hebben als je ingelogd bent.

Schoolbesturenopdekaart.nl

De website Benchmark POVO wordt vernieuwd en komt in januari beschikbaar als schoolbesturenopdekaart.nl.  De vernieuwde website past beter bij het idee van Vensters en geeft meer context, heeft dezelfde basis voor de cijfers en de ruimte om het verhaal van het bestuur te vertellen. Deze site is tot stand gekomen omdat er nog geen verantwoordingswebsite was op bestuursniveau en hier wel vraag naar was. Momenteel kunnen veel vergelijking worden gemaakt, bijvoorbeeld op regio maar ook tussen besturen. Dit kan op onderwerpen zoals bestuursprofiel, medewerkers, huisvesting en financiën. Besturen ontvangen in december een inlog om een kijkje te nemen en toelichtingen te schrijven.