Online spreekuren

Nu het ontwerp en de datavisualisatie van de publieke website ‘Samenwerkingsverbanden op de kaart’ zo goed als vast staat, gaan we onze aandacht verleggen naar het verhaal achter de cijfers. Het Dashboard Passend Onderwijs organiseert spreekuren om samen met samenwerkingsverbanden de data te voorzien van toelichtingen.

De spreekuren zijn op maandag 11 november van 15:00 tot 16:30 en donderdag 14 november van 10:00 tot 11:30 georganiseerd en zullen online plaatsvinden. De link naar deze online omgeving ontvangt u na aanmelding. (Naast de online spreekuren is er ook een schrijfsessie georganiseerd, om te peilen of de algemene verhaallijn van de website tot zijn recht komt. Meer informatie kunt u hier (link) vinden.)

Tijdens het online spreekuur kunt u, als samenwerkingsverband, alvast een toelichting schrijven bij de gepresenteerde cijfers. De afbeelding hieronder toont u met behulp van het rode kader hoe dit eruit komt te zien. Daarnaast kunnen er direct gewenste documenten (zoals het jaarverslag en het ondersteuningsplan) worden toegevoegd. Uiteindelijk zal elk samenwerkingsverband gevraagd worden toelichtingen te schrijven. Deze spreekuren helpen u om de toelichtingen vóór de lancering in november 2019 gereed te hebben.

Online spreekuur voorbeeld.png

U kunt zich aanmelden voor het online spreekuur via bovenstaand formulier. Heel graag tot dan.

In dit filmpje ziet u nog eens waarom Samenwerkingsverbanden op de kaart wordt ontwikkeld.

Enquête datavisualisatie en ontwerp

Eind augustus is er een enquête rondgestuurd via de nieuwsbrieven van het Dashboard Passend Onderwijs, de VO Raad en PO raad, om te peilen hoe de datavisualisatie van de nieuwe website Samenwerkingsverbanden op de kaart ontvangen wordt. In dit artikel worden de resultaten voor u samengevat.

In totaal is de enquête achtenvijftig keer ingevuld en willen we graag iedereen bedanken die er tijd in heeft gestoken. Ons projectteam heeft er veel aan gehad. Zo hebben we bijvoorbeeld aandacht besteed aan de benchmarks en de indicator ‘Ondersteuningsbudget’ veranderd. De volledige rapportage van de enquête kunt u hier inzien. De samenvatting die hieronder wordt gegeven komt overeen met de laatste slide.

De conclusie is dat het ontwerp als een goed begin wordt beschouwd. De relevantie van de site mag beter naar voren komen.  De waarde wordt gezien in de mogelijkheid tot vergelijken. Andere aandachtspunten worden hieronder opgesomd:

  • De keuze van de indicatoren vallen in goede aard 

  • Er is vraag naar benchmarks

  • Er is vraag naar de precieze vereveningsbedragen

  • Er is vraag om verheldering van de indicator verzuim, in het bijzonder betreft vrijstellingen

  • Er is vraag naar de context van de indicator ondersteuningsbudget (ten opzichte andere budgetten)

  • Er is vraag naar het bestaansrecht van de verantwoordingswebsite

    • Daarom wordt er extra aandacht besteed aan de pagina “Over Passend Onderwijs”/“Over Samenwerkingsverbanden op de kaart”, met bijvoorbeeld toelichtingen over de oorsprong en het proces van de website.

  • De ‘toelichting’-kaders worden belangrijk gevonden; men mist het verhaal achter de cijfers

    • Daarom organiseren we een schrijfsessie (link) voor samenwerkingsverbanden om mee te werken aan de algemene teksten. U kunt zich aanmelden tot 15 oktober.

    • Daarom organiseren we online spreekuren (link) waarbij samenwerkingsverbanden begeleid worden in het schrijven van toelichting en vragen kunnen stellen. U kunt zich aanmelden tot 1 november.

Nogmaals bedankt voor de feedback. Mocht u willen aansluiten bij de schrijfsessie (30 oktober) of een van de online spreekuren (11 of 14 november) kunt u dat doen door op de links hierboven te klikken. Voor vragen kunt u mailen naar info@dashboardpassendonderwijs.nl.