Planning tevredenheidsonderzoeken

Vensters Icon_App Vensters.png

We hebben een aantal periodes vastgesteld waarin de onderzoeken afgenomen en gepubliceerd kunnen worden. Hieronder een overzicht van deze periodes.

Wilt u daarnaast meer informatie over de tevredenheidsonderzoeken? Of bent u op zoek naar de handleidingen bij de onderzoeken? Kijk dan bij de ondersteuningsdocumenten.

1 november

U kunt starten met de afname van het onderzoek.

30 april

Einde afnameperiode. U kunt geen nieuwe onderzoeken meer opstarten. Publiceer de uitkomsten van het onderzoek naar leerlingtevredenheid op scholenopdekaart.nl.

1 mei t/m 31 mei

Deze periode gebruikt u om het onderzoek af te ronden, eventueel gegevens in te laden en te publiceren. Eerder publiceren is mogelijk.

Juni

Vanaf 1 juni wordt gestart met het berekenen van de benchmark voor iedere school. Dit wordt gedaan op basis van alle gegevens die op dat moment beschikbaar zijn. Hoe meer gegevens, hoe waardevoller de benchmark. Zorg er daarom voor dat u uiterlijk op 31 mei uw gegevens heeft ingeladen.

Waarom deze planning?

Afnameperiode van de onderzoeken
Voor het afnemen van de vragenlijsten hanteert Vensters een afnameperiode van 1 november tot en met 30 april. Of een ezelsbruggetje: tussen de herfstvakantie en de meivakantie. Deze afnameperiode draagt bij aan de betrouwbaarheid van het onderzoek. En het resultaat geeft bovendien een representatief beeld van de tevredenheid en sociale veiligheid op school.

Geschikte periode
Vlak na de zomervakantie is het voor leerlingen, ouders en docenten namelijk wennen. En wanneer het schooljaar wordt afgerond is de sfeer ook anders op school. De afnameperiode die wij hanteren is daarom de meest geschikte periode voor het onderzoek.

Vergelijkingsgroep
Daarnaast berekenen wij na 30 april op basis van alle resultaten de vergelijkingsgroep. Voor het vergelijken van de resultaten is het belangrijk dat alle resultaten in dezelfde periode verkregen zijn. Hierdoor zijn uw eigen cijfers goed te vergelijken met die van andere scholen.

Inspectie
De inspectie eist geen afname in een vaste periode, maar vraagt wel om een betrouwbaar systeem en representatief onderzoek. Werken met een vaste afnameperiode is voor ons een methode om daar aan te voldoen. De inspectie is op de hoogte van de afnameperiode binnen Vensters.